Війна — день 602: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти продовжують штурмувати Авдіївку

Читать на русском
Автор
12407
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти зменшують тиск на Авдіївку, хоч і продовжують вести там піхотні штурми. Крім того, вони гарячими напрямками залишаються Куп’янський та Мар’їнський, хоч і там у росіян особливих успіхів немає. Своєю чергою, ЗСУ продовжують просуватися на південному напрямку, де йдуть бої за Вербове. При цьому знищення російської авіації на аеродромі в Бердянську може дати невеликий перепочинок для українських військових на південному фронті.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:50 Повідомляється про вибух у Сумах. Раніше Повітряні сили попереджали про загрозу безпілотників.

22:00 Володимир Зеленський у вечірньому зверненні: "Провів нараду з міністром оборони України. Він представив свою команду, свою програму. Склад міністерства оновлено. Вже є і перші кроки для вирішення тих питань, про які говорили військові. Зменшувати бюрократію, спрощувати документообіг, всі процедури, вивільняти час командирів на бойову роботу замість паперової. Буде більше цифровізації та чіткості в постачання у військ. Має бути більше готовності і для зворотнього зв’язку з військовими та вирішення накопичених проблем".

21:33 Спостерігається значна активність ворожої тактичної авіації на півдні та сході, загроза застосування авіаційного озброєння для прифронтових районів, — Повітряні сили ЗСУ.

21:08 Вибухи на Дніпропетровщині.

20:30 Вибухи у Миколаєві.

18:00 В Севастополі вибухи, росіяни пишуть про "відбиття повітряних цілей" та атаку Storm Shadow.

Кількість жертв нічної терористичної атаки рашистів по Запоріжжю зросла до 5 загиблих. Деблоковано з-під завалів тіла 3 людей, які вважалися зниклими безвісти. Також у медичні заклади доставлено 5 поранених, повідомив голова ОВА Юрій Малашко.

17:00 Під завалами будинку у Запоріжжі знайшли ще два тіла, — тепер кількість жертв досягла чотирьох людей.

16:00 Російські окупанти втратили щонайменше 63 одиниці військової техніки в районі села Красногорівка на Авдіївському напрямку, — Deepstate із посиланням на супутникові знімки.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав перейменування Повітрофлотського проспекту в Києві на проспект Повітряних сил.

Зеленський провів розмову з Йонасом Гаром Стере, щоб подякувати Норвегії за нещодавній пакет військової допомоги, а також за довгострокову підтримку. Домовилися розпочати переговори щодо двостороннього документа про гарантії безпеки на основі Вільнюської декларації G7.

15:00 На Таврійському напрямку збили ще один ворожий Су-25.

Зараз в Чорному та Азовському морях немає ракетоносіїв ЧФ рф, однак ворог здатен завдавати удари ракетами морського базування в тому числі й з бухт Новоросійська, заявила керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

14:00 Внаслідок обстрілу Індустріального району Харкова поранено жінку, вона госпіталізована.

Наступ ворога на Авдіївку наймасштабніший із 2014 року, наразі певне зменшення обстрілів і штурмових дій росіян, але найближчими днями очікуємо знову загострення, заявив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

13:00 Міністерство оборони України прийняло на озброєння для Збройних сил танки іноземного виробництва Leopard трьох модифікацій. Йдеться про "Леопарди" 2А6, 2А5 і 1А5".

12:00 У Харкові прогриміли потужні вибухи, після яких розпочалися часткові проблеми з електропостачанням. За даними мера Ігоря Терехова, попередньо йдеться про приліт по Індустріальному району міста.

11:00 СБУ затримала на Дніпропетровщині зрадника, який співпрацював з окупантами. Серед іншого він передавав інформацію російському "воєнкору" Владлену Татарському. Після ліквідації кремлівського блогера чоловік намагався залягти на дно, однак правоохоронні органи все одно вийшли на його слід. Зараз йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 У Запоріжжі та Дніпрі після оголошення повітряної тривоги пролунали вибухи. За попередніми даними, ворог використав балістичне озброєння.

Дніпро вибух 18 жовтня
Дим після вибуху у Дніпрі

Генштаб ЗСУ поділився зведенням щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 18.10.2023
Втрати армії рф в Україні 18.10.2023

9:00 Президент Володимир Зеленський відреагував на нічний удар по багатоповерхівці в Запоріжжі. Він назвав атаку терористичною і висловив свої співчуття рідним усіх загиблих.

"Держава-зло продовжує свою тактику війни із цивільними, свій терор. Я дякую всім, хто не залишається байдужим і допомагає нам його долати. Зробимо все, щоб держава-терорист понесла справедливу відповідальність. Російський терор має програти", — зазначив український лідер.

У Бєлгородській області рф заявляють про нібито обстріл з боку ЗСУ. Місцевий губернатор гладков поінформував про відсутність електрики в селах Нова Таволжанка і Архангельське — через пошкоджені лінії електропередач. Приємних блекаутів!

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. Минулої доби наші захисники 69 разів зіткнулися з ворогом на полі бою.

7:00 Зібрали для вас також іще кілька важливих новин, котрі ви могли проспати:

  • росія заявила про нічну атаку безпілотників одразу на кілька регіонів. Як інформують росЗМІ, місцева "пе-ве-о" начебто збила майже три десятки невідомих дронів, шість із яких — на Бєлгородщині (віримо?);
  • президент Зеленський провів переговори із колегою з ПАР Сирілом Рамафосою. На порядку денному були обговорені експорт зерна та українська формула миру;
  • Bloomberg пише, що президент США Джо Байден буде просити у Конгресу виділити 100 млрд доларів фінансової допомоги — їх хочуть направити Україні та Ізраїлю.

6:00 Росіяни вдарили ракетами по Запоріжжю. Є влучання у багатоквартирний будинок, відомо про щонайменше двох загиблих та трьох поранених. Ще кількох осіб вважають зниклими безвісти.

3:00 Голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишев припустив, що цього року, крім перебоїв зі світлом взимку, можуть бути й перебої з газом.

2:00 У Запоріжжі повідомляють про вибухи, а місцеві пабліки пишуть про те, що біля міста помічено російського БПЛА-розвідника.

1:00 Росіяни підняли повітря тактичну авіацію і можуть скинути бомби на правий берег Херсонської області. Тим часом у Донецькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях включили тривогу через загрозу ракетних ударів

00:00 Президент США Джо Байден має намір попросити 100 мільярдів доларів на допомогу Ізраїлю та Україні — Bloomberg

Інформацію за 15 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 599: росіяни відбиваються від дронів і наступають на сході

З даними за 16 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 600: росіяни виснажилися під Авдіївкою та атакують мирних жителів

Про те, що відбувалося 17 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 601: Україна отримала ракети ATACMS і вже показала їх у справі